etwinningUčenice našeg petog i osmog razreda Ivana Herceg, Eva Macan, Lara Čižmek, Karla Benčić, Paulina Ferek i Laura Trčak, zajedno sa školskom knjižničarkom, sudjeluju u eTwinning projektu Poetry challenge (Poetski izazov), a u projekt su osim naše škole uključene i osnovne škole iz Austrije, Slovenije, Portugala i Turske.

HRT zahvalnica

HRT logo transparentZanemarena baština novi je nagradni projekt HRT-ove emisije Školski sat koji pruža učenicima priliku da samostalno uz podršku mentora potraže, snime, opišu, fotografiraju i dokumentiraju bogatu i kulturnu povijesnu baština koja je zanemarena u zavičaju. Učenici  8. b razreda Alen Bartolec, Robert Raškaj i Tomislav Rod snimili su kratki film o Sutinskim toplicama koje su godinama zapuštene, a David Benčić, Igor Dačnik i Stjepan Sedak napravili su prezentaciju o starom župnom dvoru u Maču, jedinom primjerku sačuvane župne kurije u sjevernoj regiji Hrvatske. Projekt je vodila učiteljica Hrvatskog jezika Marina Rod.

e škole banner transparentOŠ Mače dio je projekta e-Škole. Nositelj projekta je Hrvatska akademska i istraživačka mreža - CARNet. Program e-Škole se provodi kroz više projekata informatizacije školskog sustava u razdoblju od 2015.-2022. godine. Program e-Škole sastoji se od pilot projekta, koji se provodi od 2015.-2018. te velikog projekta, koji se planira provoditi od 2019.-2022. na temelju rezultata pilot projekta. 

Opći cilj programa e-Škole pridonosi jačanju kapaciteta osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovnog sustava s ciljem osposobljavanja učenika za tržište rada, daljnje školovanje i cjeloživotno učenje.
Svrha pilot projekta e-Škole je uspostaviti sustav razvoja digitalno zrelih škola kroz pilotiranje i evaluaciju primjene IKT-a (informacijskih i komunikacijskih tehnologija) u obrazovnim i poslovnim procesima u 10% škola u Republici Hrvatskoj. 

Specifični cilj pilot projekta e-Škole jest pilotirati organizacijske, tehnološke i obrazovne koncepte uvođenja IKT-a u obrazovne i poslovne procese u odabranim školama kroz dvije školske godine te na temelju iskustva pilotiranja razviti strategiju za implementaciju sustava digitalno zrelih škola u cijelom sustavu osnovnog i srednjeg obrazovanja u Republici Hrvatskoj, odnosno za primjenu u velikom projektu (2019.-2022.).

Obje faze projekta financiraju se većim dijelom (85%) iz strukturnih fondova Europske unije.

Učenici naše škole će u ovom eTwinning projektu razmijeniti pisma sa svojim vršnjacima iz Osnovne škole Jacquesa Brela iz francuskoga grada Guérandea. Pisma će biti pisana rukom na engleskome jeziku, a glavni cilj projekta je jačati jezične, kulturne, medijske i socijalne kompetencije uključenih učenika.

Voditeljice projekta su učiteljice Irena Mustač i Lucie Bourriaud.


 

mbotI ove je školske godine naša škola bila uključena u projekt "Croatian Makers liga" (CML), a grupu "Robotičari" sačinjavali su zainteresirani učenici petog, šestog i sedmog razreda. Za održavanje navedene izvannastavne aktivnosti na raspolaganju su nam bili mobilni edukacijski roboti (mBot), donacija Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Tijekom cijele nastavne godine održavala su se kola CM (Croatian Makers) lige. Održano je sveukupno pet kola. Jedno kolo bilo je fizičko kolo i održalo se u OŠ Konjščina, a ostala kola bila su online kola. Kola su uključivala rad s diodama, senzorima za praćenje crte, izbjegavanje prepreka, komunikaciju infracrvenim senzorom s drugim robotima itd. Učenici su navedene robote programirali u skladu sa zadatcima za pojedino kolo natjecanja, te su na natjecanjima uspješno i sudjelovali. Time su ujedno stekli i vrijedno iskustvo iz područja mehanike i robotike.

Voditelj skupine je učitelj Tehničke kulture Ivan Puček.

myMOJ COOL Laboratorij je jednogodišnji međukurikularni projekt iz područja prirodoslovlja koji upoznaje učenike s inženjerstvom (izrada mjerne aparature), programiranjem te znanstvenim radom (mjerenja, obrada mjerenja, izrada znanstvenog rada). Učenici će izraditi aparaturu (malu meteorološku postaju) na Arduino platformi, mjeriti temperaturu i vlažnost zraka, sakupljati kišnicu te odrediti količinu padalina i pH kišnice. Mjerenja će obraditi znanstvenom metodom te ih prikazati u web 2.0 alatima. Rezultate će također usporediti s Državnim Hidrometerološkim Zavodom (DHMZ). Nakon obrade rezultata učenici će izraditi plakate svog istraživačkog rada te ćemo proglasiti najbolji plakat.

U dosadašnjim aktivnostima naša škola izradila je logo za projekt, a koji je glasanjem ostalih uključenih škola proglašen pobjedničkim logom te time i službenim logom projekta.


PROJEKT ZALOGAJČEK – Osiguravanje školske prehrane

za djecu u riziku od siromaštva

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA:                                                            702.575,78 KUNA

FINANCIRANO KROZ: Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), Operativni program za hranu i/ili materijalnu pomoć za razdoblje 2014. – 2020. :      702.575,78 KUNA

TRAJANJE PROJEKTA:                                              12 mjeseci / 29.8.2016. – 28.8.2017.

OPIS PROJEKTA

Projekt „Zalogajček“ namijenjen je djeci uključenoj u osnovnoškolski program na području Krapinsko-zagorske županije koja žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. Prema podacima za školsku godinu 2015/2016. od ukupno 9688 učenika osnovnih škola u Županiji za njih čak 1168 (oko 12%) obitelj zbog socijalnog stanja nije bila u mogućnosti izdvajati sredstva za obrok u školskoj kuhinji.