1695034366635Ideja za obilježavanje Međunarodnog dana točke (International Dot Day) svoj početak duguje slikovnici The Dot autora Petera H. Reynoldsa, koja 15. rujna 2023. slavi 20. obljetnicu od prvog izdanja, a mi smo ga po prvi put obilježili u našoj školskoj knjižnici. Slikovnica, nažalost, nije prevedena na hrvatski jezik, ali ju svejedno možete poslušati i pročitati u engleskom izdanju na sljedećem linku. Priča o djevojčici Vashti inspirirala nas je na brojne aktivnosti - od oslikavanja naših točkica i njihova oživljavanja putem proširene stvarnosti, kao i ispunjavanje anketa o čitanju pomoću točkica. I na kraju smo shvatili da točka nije samo mali crni znak na kraju rečenice, već da točke mogu biti početak nečeg velikog...

LfE Summer SchoolU sklopu projekta Learning from the Extremes, naša stručna suradnica knjižničarka i koordinatorica pojekta za našu školu, Irena Buđa je od 2. do 7. srpnja sudjelovala u radu međunarodne Ljetne škole koja se održala u Maratonu u Grčkoj. Tema Ljetne škole bila je pretvaranje ruralnih škola u središta učenja i inovacija u lokalnim zajednicama. U sklopu edukacije naša je knjižničarka posjetila Posejdonov hram koji se nalazi na Rtu Sunionu, najjužnijem vrhu poluotoka Atike, te Akropolu i Muzej Akropole u Ateni. 

MKH_2022Nacionalni kviz za poticanje čitanja je nagradno natjecanje za mlade čitatelje koje se provodi u okviru Mjeseca hrvatske knjige koji obilježavamo od 15. listopada do 15. studenoga, a organizator kviza su Knjižnice grada Zagreba. Učenice koje pohađaju izvannastavnu skupinu Jezični kalendar, uz pomoć stručne suradnice knjižničarke Irene Buđa i učitelja Hrvatskoga jezika Mate Prgića, rješavale su Nacionalni kviz za poticanje čitanja čiji je naslov Nije lako kad si mlad, a zadatak ovogodišnjeg kviza bio je odgovoriti na pitanja o tri knjige - Pošta za Li, autorice Elizabete Končić Trlek, Krive su Seka i Seka, autora Zorana Pongrašića i Oblak čvoraka, autorice Ivane Šojat.

Školski godišnjak Osnovne škole Mače 2021

 

Kliknite na gornju sliku i pročitajte Školski godišnjak Osnovne škole Mače 2021./2022.

(godišnjak sadrži interaktivne elemente označene pokazivačem)

Kućice za knjige removebg preview

 

Kućica za knjige Mače, koja je nastala suradnjom naše škole i Općine Mače, odnedavno je upisana na kartu Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Mreža malih slobodnih knjižnica Hrvatske nastala je na inicijativu Knjižnice i čitaonice Grada Preloga u sklopu projekta Izvan granica, a na kartu se upisuje točan geografski položaj kućice za knjige kako bi svi čitači mogli vidjeti mjesta gdje se do knjiga može doći besplatno i bez članske iskaznice. Kliknite na sljedeći link i na karti Hrvatske pronađite našu kućicu za knjige!

VrtićarciPovodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Noći knjige 2022., najstarija grupa vrtićaraca Dječjeg vrtića Mačići, u pratnji svojih odgajateljica, posjetila je našu školsku knjižnicu. Vrtićarce je dočekala naša školska knjižničarka koja im je pročitala slikovnicu Mrav dobra srca koja govori o organizaciji i suživotu u mravljem svijetu, ali i dobroti, suosjećanju i pomaganju. Nakon razgovora o pročitanoj slikovnici, naši vrtićarci su sudjelovali u radionici na kojoj su zajedničkim radom izradili stablo budućih čitača. Tijekom svog posjeta našoj školskoj knjižnici, vrtićarci su nam poklonili uokviren crtež s motivom iz jedne bajke, a mi smo njima poklonili straničnike za knjige s logom naše škole. Na kraju svog posjeta vrtićarci su obećali da će i ubuduće rado dolaziti u našu školsku knjižnicu.

ICBDUčenici našeg prvog razreda su zajedno sa školskom knjižničarkom obilježili Međunarodni dan dječje knjige (engl. International Children's Book Day (ICBD)). Učenici su čitali slikovnicu Životinjska abeceda autorice Ivanke Borovac te izrađivali vlastite ilustracije. 

Međunarodni dan dječje knjige obilježava se svake godine kako bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena - 2. travnja.