Margareta naslovnaPovodom Svjetskog dana knjige i Noći knjige, u našoj je matičnoj i područnoj školi gostovala naša poznata ilustratorica, lutkarica i pripovjedačica bajki Margareta Peršić te nas osvojila svojom energijom i maštom! 

Margareta Peršić na nekonvencionalan i zabavan način pripovijeda poznate narodne bajke i priče, a poseban šarm njezine interaktivne interpretacije jest u tome da gotovo svakom liku iz bajke pridružuje po jednog slušača iz publike koji tako postaje aktivni sudionik pripovijedanja. Učenici naše područne škole mogli su uživati u priči o mladom kralju kojem je bilo jako dosadno sve dok u njegov život nije ušla jedna mudra žena, dok su učenici razredne nastave naše matične škole slušali bajku o Dobrinjuški Dobrome koji se suprotstavio opakom troglavom zmaju i spasio život knjeginjine kćeri. Književni susret smo organizirali u suradnji sa Školskom knjigom kojoj se ovim putem zahvaljujemo na suradnji.

Projekt razmjene straničnikaU sklopu Međunarodnog projekta razmjene straničnika, stigli su nam straničnici iz Područne škole Zgornja Ložnica koja se nalazi u sastavu Osnovne škole Pohorskega odreda iz Slovenske Bistrice. Straničnici prikazuju prirodne, kulturne i sportske znamenitosti Slovenije, a najviše su im se razveselili učenici našeg četvrtog razreda koji sudjeluju u projektu.

1699907776571Tijekom Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica uključili smo se u Međunarodni projekt razmjene straničnika. U projektu sudjeluju učenici našeg četvrtog razreda, a straničnike ćemo razmijeniti s Područnom školom Zgornja Ložnica koja se nalazi u sastavu Osnovne škole Pohorskega odreda iz Slovenske Bistrice. U sklopu projekta, učenici našeg četvrtog razreda su sa školskom knjižničarkom pripremili 3D printane straničnike s logom naše škole koje ćemo poslati na adresu Područne škole Zgornja Ložnica, čitali priče slovenskih autora i naučili neke osnovne činjenice o nama susjednoj Sloveniji.  

Mjesec hrvatske knjige 2023 MačeU ponedjeljak 6. studenoga, povodom Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada - 15. studenoga), našu je školu posjetila najstarija grupa vrtićaraca Dječjeg vrtića Mačići te polaznici predškole, u pratnji svojih odgojiteljica. Vrtićarci i predškolarci posjetili su našu školsku knjižnicu gdje su se upoznali s našom pedagoginjom Anom Kramar i knjižničarkom Irenom Buđa. Vrtićarci su imali priliku prolistati naše brojne slikovnice, a knjižničarka im je pročitala priču autorice Željke Horvat-Vukelja o malom ježiću Žinku i njegovom prvom danu škole. Predškolarci su pak pomoću globusa putovali našim planetom i slušali priče iz zbirke priča 101 priča iz cijeloga svijeta autorice Chiare Cioni. 

plakat kviz 2023

 

 

ZadarU nedavno otvorenom Regionalnom obrazovnom centru u Zadru, koji se nalazi u prostoru Osnovne škole Petra Preradovića, 10. i 11. listopada održane su dvije radionice u okviru projekta Learning from the Extremes. Na radionicama je sudjelovala naša stručna suradnica knjižničarka Irena Buđa i koordinatorica projekta za našu školu, a organizirao ih je CARNET, nacionalni koordinator projekta. Riječ je o projektu financiranom iz fondova Europske unije i dio je pripremnih akcija koje imaju za cilj smanjenje digitalnog jaza u ruralnim područjima. Na radionicama su prikazani konkretni primjeri implementacije digitalne opreme u kreativne školske aktivnosti, a koje su u većini projekata povezane i s lokalnom zajednicom, i koji su najveća vrijednost kako ovih radionica tako i cjelokupnog projekta prozaičnog naziva Learning from the Extremes ili Učenje iz krajnosti. Polaznici radionice posjetili su i Muzej antičkog stakla u Zadru te sudjelovali u vođenom razgledu grada.

 

Godišnjak

 
Kliknite na gornju sliku i pročitajte Školski godišnjak Osnovne škole Mače 2022./2023.
 (godišnjak sadrži interaktivne elemente označene pokazivačem)
 
 
 
 

1695034366635Ideja za obilježavanje Međunarodnog dana točke (International Dot Day) svoj početak duguje slikovnici The Dot autora Petera H. Reynoldsa, koja 15. rujna 2023. slavi 20. obljetnicu od prvog izdanja, a mi smo ga po prvi put obilježili u našoj školskoj knjižnici. Slikovnica, nažalost, nije prevedena na hrvatski jezik, ali ju svejedno možete poslušati i pročitati u engleskom izdanju na sljedećem linku. Priča o djevojčici Vashti inspirirala nas je na brojne aktivnosti - od oslikavanja naših točkica i njihova oživljavanja putem proširene stvarnosti, kao i ispunjavanje anketa o čitanju pomoću točkica. I na kraju smo shvatili da točka nije samo mali crni znak na kraju rečenice, već da točke mogu biti početak nečeg velikog...