Vukovar 71Učenici 8. razreda naše škole u pratnji učiteljice Mirjane Marijić i pedagoginje Gordane Martan bili su 3. i 4. prosinca na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru i tako sudjelovali u projektu „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“. Obvezni projekt za sve osmaše u Republici Hrvatskoj provodi se od 2014. godine u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar i Ministarstva hrvatskih branitelja. Cilj projekta je učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske.

 

Prvoga su dana učenici slušali predavanje Domovinski rat u kojem je učenicima Domovinski rat jasno smješten u kontekst onoga vremena, objašnjeno im je kako je napetost u bivšoj državi postupno rasla te kako dolazi do rata za obranu Domovine. Drugo predavanje usredotočeno je na samu Bitku za Vukovar. Učenici su čuli kako je ona podijeljena na 3 etape kroz koja je Hrvatska nekako odolijevala opsadi grada sve do 18. studenog 1991. godine kada su počinjeni strašni zločini nad hrvatskim braniteljima i civilima. Nakon predavanja učenici su razgledali Muzej vučedolske kulture uz pratnju stručnog vodiča, a večer su proveli zabavljajući se u disku na brodu.

Drugi dan boravka uz stručno vodstvo razgledali su memorijalna mjesta na području grada Vukovara: franjevački samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova, Velepromet i Borovo Commerce, Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa. Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica, izložbene prostore Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar (prostor bivše vojarne). Kratko su se zadržali blizu Vukovarskog vodotornja gdje su se fotografirali. Za kraj razgledavanja obišli su Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata i Spomen-dom Ovčara te se pomolili kraj masovne grobnice na Ovčari. Nakon ručka posjetili su Školu mira gdje je zaključeno da se Hrvatska u Domovinskom ratu branila i uspješno obranila te da se zalagala i da se zalaže za mir. Učenici Korina Sedak i Dominik Cerčić sudjelovali su zatim u kvizu znanja o Vukovaru zajedno s predstavnicima drugih škola te osvojili 3. mjesto za Osnovnu školu Mače. Prije polaska kućama kratko su stali na ušću Vuke u Dunav i fotografirali se kraj poznatog spomenika u obliku križa.